Door met het stellen van vragen een gesprek op gang te houden, vergroot je de kans op een rijker sociaal leven en op een betere carrière. Dit blijkt uit onderzoek verricht aan de Harvard Universiteit. Waarom dit zo is? Het stellen van goede vervolgvragen maakt dat mensen je meer zullen waarderen en leuker gaan vinden. Goed om bijvoorbeeld te weten voor op je werk of tijdens dates?

Eerste versie: 5-12-2017
Geactualiseerd en laatst bijgewerkt: 8-9-2021

De kunst van het stellen van goede vragen en de juiste vraag

Tijdens gesprekken hebben wij mensen de neiging om onszelf voorop te stellen. Bijvoorbeeld tijdens sollicitatiegesprekken (onderzoek) of tijdens nieuwe ontmoetingen (onderzoek) praten we graag over onszelf.

Misschien ken je het wel: je komt thuis van vakantie en je buurvrouw of vriendin vraagt naar je vakantie. Je bent nog niet begonnen over die leuke camping, dat mooie strandje, die leuke feesten of de buurvrouw / vriendin begint te vertellen over dat zij dit ook wel eens heeft meegemaakt. Sterker nog, die van haar bla bla bla bla....

Nu moet je het de ander misschien niet direct verwijten. Het is menselijk om een vraag te stellen maar het daar dan ook bij te laten. Luisteren, doorvragen of vervolgvragen stellen? We vinden het soms lastig.

De vraag is natuurlijk of dit - bijvoorbeeld tijdens dates of op het werk - wel handig is.

Het antwoord is: nee.

Het gaat niet om jou

Onderzoek laat namelijk zien dat je er beter aan doet om vragen te stellen. Of beter gezegd: om door te vragen en vervolgvragen te stellen. Onderzoekers van Harvard kwamen tot deze conclusie na analyse van honderden online gesprekken en na analyse van tegen de 2000 gesprekken die werden gehouden tijdens speeddate-sessies.

Hier vind je de publicatie in het Journal of Personality and Social Psychology (PDF: It Doesn’t Hurt to Ask: Question-Asking Increases Liking).

Om vast te stellen of hun bevindingen klopten, gingen de onderzoekers mensen instrueren om meer vragen te stellen. Hieruit bleek dat deze geïnstrueerde mensen hoger werden gewaardeerd wat betreft 'sociale respontiviteit' dan mensen die geen vervolgvragen stelden tijdens de gesprekken. Sociale respontiviteit staat voor het zijn van een luisterend oor, het tonen van begrip en het geven van bevestiging en van zorg.

Het gevolg was dat de vragenstellers leuker gevonden werden.

En dit had weer gevolgen voor de uitkomst van de gesprekken. Zo constateerden de onderzoekers dat de speeddaters die vervolgvragen stelden een hogere kans op een tweede afspraak hadden dan speeddaters die dat niet deden.

Vraagtip #1

Het advies is dus: wil je leuk(er) gevonden worden? Praat dan niet enkel over jezelf maar stel vragen én vervolgvragen. Maar pas hierbij wel op: de onderzoekers wijzen er op dat je ook niet te veel vragen moet stellen. in dat geval gaat het vragen stellen tegen je werken. Je werkt niet bij de recherche. Maar stoppen na één vraag is zelden verstandig.


Vraagtip #2

Ben je zelf niet zo goed in het stellen van vervolgvragen? Dan kan deze tip van een van de onderzoekers - Alison Wood Brooks je misschien helpen. Het lijkt een open deur maar haar advies is om voorafgaand aan een gesprek een doel te stellen wat betreft het aantal vragen dat je wilt stellen:

“Think to yourself, I need to ask at least five questions in this conversation, or, I need to ask questions in this conversation, listen to the answers, and ask follow-up questions. It’s easy to do, and—even better—requires almost no preparation.”

Een toelichting op deze vraagtip en meer informatie over het onderzoek vind je hier: onderzoek.