Leren betere vragen te stellen door een vragenspel
Vragenspel om elkaar beter te leren kennen
 

Het vragenspel "Waar of niet waar, dat is de vraag"

Ben je op zoek naar een simpel in te zetten vragenspel waarmee je een ander beter kunt leren kennen? Met leuke, persoonlijke vragen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je de regels van een simpel uit te voeren vragenspel waarbij de deelnemers én elkaar beter leren kennen én de deelnemers oefenen in de kunst van het stellen van vragen en kritisch doorvragen.

Ben je op zoek naar andere vragenspelletjes waarvoor je alleen maar vragen nodig hebt? Klik dan hier.

Onderstaand spel is - zo is onze ervaring - ideaal om een saaie avond te voorkomen. 👍 Bijvoorbeeld als je iemand meer ongedwongen beter wilt leren kennen tijdens een date of via Whatsapp. Maar ook kun je het prima met meerdere mensen spelen. Je hebt er namelijk weinig voor nodig

Het is enkel handig om een lijst met vragen bij de hand te hebben; maar die hebben wij voor je: zie hieronder.

Het doel

Achterhaal wie van jullie het beste achter de waarheid van de persoonlijke antwoorden van de ander kan komen. Of beter gezegd: wie het minst goed kan liegen... 😇 Met andere woorden: is het waar of niet waar?

De spelregels

1. Laat het lot bepalen wie gaat beginnen

2. De persoon die aan de beurt is, stelt aan de ander een persoonlijke vraag. Dit kan een vraag naar van alles zijn maar het is onze ervaring dat je het beste een feitelijke vraag kunt stellen (bijvoorbeeld naar voorvallen uit het verleden), een gedachte-experiment geeft of met een denkvraag komt.

Naast dat je zelf een vraag bedenkt, kun je natuurlijk ook een vraag pakken uit één van onze vragenlijsten. Bijvoorbeeld een vraag uit deze vragenlijst met Pickwickvragen, of neem een vraag uit deze vragenlijst met vragen naar het karakter van je vriend / vriendin, of kies een vraag uit deze lijst simpele gedachte-experimenten (wat-alsvragen) of deze lijst met vragen om een gesprek te starten. In de webversie van onze site vind je aan de rechterkant ook nog een vragenknop. Tot slot vind je hier de digitale versie van onze uitgegeven vraagkaartjes met persoonlijke vragen.

3.
De ander krijgt kort de tijd om een antwoord te bedenken. Dit moet óf het echte antwoord zijn óf een zelfbedacht antwoord zijn (een fabel).
 
4.
De vraag is steeds: klopt het wat de ander als antwoord geeft? De oorspronkelijke vragensteller - of de volgende speler - mag nu vragen stellen om vast te stellen of het antwoord waar is. Tip: in deze bijdrage kun je lezen over de tien manieren waarop je kunt doorvragen!

5.
Na een vooraf afgesproken aantal vragen (vaak 10) of tijd moet de vragensteller zijn oordeel geven: is het eerste antwoord van de ander correct of niet? Met andere woorden: is het gegeven antwoord naar eerlijkheid beantwoord of is het een fabel, onzin, kletspraat, lulkoek?
 
6.
De ander geeft nu eerlijk aan of het wel of niet een zelfbedacht antwoord was. Nu is de ander / de volgende aan de beurt om een vraag te stellen.

Einde

Na een afgesproken tijd of een vooraf afgesproken aantal hoofdvragen geldt: wie het meest aantal goede inschattingen heeft gemaakt, is de winnaar. Hiermee is duidelijk geworden wie de beste vragensteller is (of weet je van elkaar wie het beste kan liegen 😛)

Veel vraagplezier!