Vraagtip
Stel op tijd vragen aan je ouders
In de Trouw-bijlage De Tijd wordt geregeld een interview met een bekende Nederlander geplaatst waarin worden gesproken over zijn of haar levenslessen. Nu kon je in die van 21 januari lezen over de lessen van Eddy Terstall. Terstall is filmregisseur en heeft meerdere keren een Gouden Kalf gewonnen.
In het interview geeft hij acht levenslessen. Drie springen - in het licht van dit blog - eruit:
- Toets je eigen (voorgekookte) ideologie aan de (ruwe) werkelijkheid.
- Geloof niet zomaar een arts (maar vraag soms een second opinion).
- Begin op tijd vragen te stellen aan je ouders.
Het zijn drie waardevolle lessen. Ondanks dat ze natuurlijk de nodige vragen oproepen. š
De eerste twee zal ik echter laten voor wat ze zijn. In de huidige tijd van nepnieuws, factchecking en kritisch denken zijn deze niet nieuw. Ook wij hebben er eerder over geschreven. De derde les zie je daarentegen minder vaak genoemd worden.
Levenles: "Begin op tijd vragen te stellen aan je ouders"
In het interview lezen we hoe Terstall is opgevoed door zijn stiefvader en hoe hij jarenlang nauwelijks contact heeft gehad met zijn biologische vader. Dit na een - wat hij in het interview noemt - vervelende scheiding tussen zijn ouders. Ondanks dat zijn vader dichtbij woonde, zocht hij geen contact; had hier ook niet de behoefte aan.
Terstall: "Pas op het eind van zijn leven raakte ik in hem geĆÆnteresseerd. Ik heb trekjes die ik niet bij mijn moeder bemerk. Ik ben vrij dominant, bazig en ambitieus, terwijl zij heel beschouwelijk is, dus ik vroeg me af of die kwaliteiten van hem kwamen."
Of deze karaktertrekken van Terstall inderdaad van zijn biologische vader waren, was echter niet meer vast te stellen. Zijn vader was al aan het dementeren.
Terstall: "Ik had vijf jaar eerder moeten gaan. Dan had ik in elk geval vragen kunnen stellen."
Ga niet te laat je ouders vragen stellen. Een tip voor ons allemaal?